Sosyal Medya

Coğrafyamız

Eğit-donat’ın silahları Nusra’da

Ürdün ve Türkiye’de eğitimlerini tamamlayarak geçtiğimiz hafta Suriye’ye geçen eğit-donat grubu, kendilerine verilen araç, silah ve cephanenin önemli bölümünü Nusra Cephesi’ne teslim etti.



30.Tümen bileÅŸenlerinden Suvvar Etarip Tugayı Komutanı Yüzbaşı Ebu Zeyd ve Abul Abbas’a baÄŸlı 62 kiÅŸilik muhalif gücü, iki ayı aÅŸkın eÄŸitimin ardından cumartesi günü Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye’ye geçmiÅŸti. EÄŸit-donat birliÄŸinden Ebu Zeyd’e baÄŸlı 50 kiÅŸilik savaÅŸçı grubu Tel Rıfat kasabasında bölgenin etkin gruplarından Liva el Fetih karargâhında kalırken, 12 kiÅŸilik Abul Abbas’a baÄŸlı grup ise Mera kasabasına yerleÅŸmiÅŸti. Tel Rıfat’ta kalan gruba verilen 10 araç, silah ve cephane 21 Eylül günü akÅŸam saatlerinde Nusra Cephesi’ne teslim edildi.

Al Jazeera’ya konuÅŸan 30. Tümen’in bir yetkilisi, Suvvar Etarip Tugayı komutanı Ebu Zeyd’in tüm araç-gereç ve silahlarını Nusra Cephesi’ne teslim ettiÄŸini doÄŸruladı. Abul Abbas’a baÄŸlı birliklerin 6 araç, silah ve tüm teçhizatları ile Mera’da IŞİD’e karşı sıcak cephedeki pozisyonlarını koruduÄŸunu söyledi.

ABD’liler tarafından verilen araç, silah ve cephaneleri Nusra’ya teslim eden Ebu Zeyd bugün akÅŸam saatlerinde yayınladığı bildiri ile 30. Tümen'den ayrıldığını ilan etti.

Tel Rıfat bölgesinde savaÅŸan Cephe Åžamia’dan (Åžam Cephesi) bir komutan Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, küçük gruplar halinde Suriye’ye giren eÄŸit-donat birliklerinin, ABD’nin kendilerine yeterli desteÄŸi vermediÄŸi gerekçesiyle rahatsız olduklarını iddia etti. Korumasız kaldıklarını düÅŸünen Ebu Zeyd’e baÄŸlı grubun, yeni çatışma ortamı  doÄŸmaması için Nusra Cephesi’ne silah ve teçhizatlarını teslim ettiÄŸini iddia eden komutan ÅŸunları söyledi:

“Önceki askerler, silahlarıyla birlikte Malikiyye’de konuÅŸlandı ve o bölgenin PYD ile yoÄŸun iliÅŸki içerisinde olan CeyÅŸ el Suvvar tarafından kontrol edildiÄŸini herkes biliyor. Ayrıca daha önce Malikiye’de yaÅŸanan çatışmalar ve 30.Tümen Komutanı’nın alıkonulması hep aynı sebeplerden kaynaklandı. Suriye’ye silah ve cephane desteÄŸi alarak giren eÄŸit-donat grubu her ÅŸeyden önce tamamen korumasız bırakıldı. Projenin sahaya yönelik plan ve programı yok. Bu haliyle eÄŸit-donat, bölgede tam anlamı ile bir fitne sebebi. ABD’nin Kobani’de olduÄŸu gibi sistematik bir destek programı yok ve bizi sadece bu 50-60 kiÅŸilik ekiplerle aylardır oyalayan bir ABD gerçeÄŸi var karşımızda. EÄŸit-donat projesinin bölgede iÅŸi bundan sonra çok daha zor olacaktır.”

Nusra Cephesi’ne teslim edilenler arasında 10 araçla birlikte Doçka marka otomatik silahlar havan topları ve bol miktarda cephane bulunuyor.

Al Jazeera’ye konuÅŸan kaynaklar, eÄŸit-donat programına dâhil olan askerlerin kullandığı hafif piyade tüfeklerinin askerlerde kaldığını belirtirken, Nusra Cephesi ile eÄŸit-donat grubu arasında herhangi bir çatışma yaÅŸanmadığını söylediler.

Suriye’ye giren ilk eÄŸit-donat grubu Azez bölgesinde Nusra Cephesi’nin saldırısına uÄŸramış ve çatışmada her iki taraftan ölenler olmuÅŸtu. 29 Temmuz 2015 tarihinde Halep’e baÄŸlı Azez kasabasında, aralarında Tümen Komutanı Albay Nedim’in de bulunduÄŸu 21 kiÅŸilik 30.Tümen mensubu, Nusra Cephesi tarafından alıkonuldu. Alıkonulan Tümen savaÅŸçılarından 13’ü salıverildi ancak Albay Nedim Hasan ve yardımcısının da aralarında yer aldığı 8 kiÅŸi halen örgütün elinde bulunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.